Belki de bir çoğumuz alibaba ve aliexspress sitelerinden alış veriş yapmışızdır. Alibaba ile aliexpressin önemli farklarından biri alibaba daha çok toptan ticarete dayalı bir site iken, aliexpresste daha küçük tutarlarda alış veriş yapabilmektesiniz. Alibabanın ve aliexpressin şüphesiz Çin’in ihracatına önemli bir katkısı bulunmaktadır.
Ülkemizin de ihracat rakamlarını arttırmaya fazlası ile ihtiyacı olduğunu düşündüğümüzde küçük tutarlı ama çok sayıda alıcıya ulaşılabilen dijital pazar sitelerinin artması gerektiği şüphesiz. Peki ama dijital ortamda nasıl ihracat yapabiliriz? Diyelim ki web sitemizi yaptık ya da aliexpress gibi bir çok satıcıyı buluşturan ortak pazar sitelerini keşfettik. Ürünlerimizi de hazırladığımızı var sayalım. Ürünlerimizi alıcıyla buluştursak bile ürünün fiziki gönderimini yaparken hangi kurallara tabi olacağız? Gümrük çıkış işlemleri nasıl olacak? Ufak tutarlarda yapacağımız ihracat için bir gümrük firması ile anlaşmamız mı gerekiyor gibi sorular kafamızı karıştırıp cesaretimizi kırdığı için ihracattan vazgeçebiliyoruz…
28 Ocak 2010 tarihinde resmi gazetede Mikro İhracata yönelik olarak bir mevzuat tebliği yayınlandı. (tebliğ için: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/01/20100128-8.htm ) İşte bu tebliğ yukarıdaki sorularımıza cevap veriyor. 2010 yılında yayınlanmasına rağmen maalesef daha bir çok işletme ve girişimci tarafından konunun detayları bilinmiyor. Ben bu yazımda biraz bu detaylara değineceğim.
Aslında tebliğin asıl konusu eşyanın gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerinin posta ve hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından dolaylı temsil yoluyla takip edilip sonuçlandırılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir. Kısaca tebliğ diyor ki; Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yetkilendirdiği posta ve hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler (tebliğde operatör olarak geçiyor) bünyelerinde gümrük müşaviri istihdam etmek suretiyle, ihraç edilecek eşyanın gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerini yapabilmesi mümkün kılınmaktadır. Böylece yurtdışına gönderilecek eşyanın gümrük işlemleri için ayrı bir firma ile nakliyesi için ayrı bir firma ile anlaşma yapma gibi süreçler ortadan kalkmış oluyor.
Tabi tebliğin önemli bir maddesi olan
20 Temmuz 2011 tarihinde resmi gazetede yayınlanan ilgili bir başka tebliğde ise (tebliğ için: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/07/20110720-16.htm ) e-ticaret yoluyla ve kargo şirketleri aracılığı ile yapılacak mikro ihracatın gönderim tutar ve miktarları daha da netleşmiştir. Buna göre ticari işletmeler 150 kg ve 7500 Avroya kadar ticari gönderilerini gümrük işlemleri ile uğraşmadan ve bir gümrük komisyoncusu ile anlaşma yapmadan yetkilendirilmiş kargo firmaları (PTT, DHL, TNT, UPS) ile gönderebilecekler.
Bu, küçük çaplı dış ticaret işlemlerinde müthiş kolaylıklar sağlıyor.
Peki bunun için ne yapmak gerekiyor? Elektronik ticaret yapacağınız web siteniz hazır ya da sizi dünyadaki pazarlarla buluşturan dijital ortamlarda yerinizi almışsanız, ürünleriniz hazırsa öncelikle yetkilendirilmiş bir kargo firması ile görüşüp, mikro ihracat tebliği kapsamında yapacağınız işlemler için gerekli evraklarınızı hazırlamanız lazım. Ürününüzün satışını gerçekleştirdikten sonra da hazırlamanız gereken başka evraklar da olacaktır. Kargo şirketleri bu evraklar konusunda detaylı bilgilendirmeleri yapmaktadır.
Mikro ihracatta bir diğer husus da KDV iadesidir. Mikro ihracat ile ilgili tebliğin ilk yayınlanmasından sonra bu hususta bazı yanlış anlaşılma ve uygulamalar oluşmuştur. Birçok firma KDV iadesini alamadıklarını, kargo şirketleri yoluyla yapılan mikro ihracatının KDV iadesine söz konusu olmadığına dair yanlış izlenimlerini paylaşmışlardır. Oysaki böyle bir durum söz konusu değildir. Posta idaresi veya hızlı kargo şirketleri aracılığı ile gerçekleştirdiğiniz yurt dışı satışlarınız ihracat olarak değerlendirilmektedir.
Bu nedenle ihracata konu olan ürünlerinizin tedariki sırasında veya bu ürünleri üretiyorsanız hammadde ve diğer girdilerinin tedariki esnasında ödemiş olduğunuz katma değer vergilerinin indirim yoluyla gideremediğiniz kısmını vergi borçlarınıza mahsup edebilir ya da nakit olarak iadesini talep edebilirsiniz.
Mikro ihracat ile ilgili tüm sorularınıza yanıt bulabileceğiniz güzel bir uygulama var.
http://www.egirisimci.gov.tr linkini incelemenizi tavsiye ederim.
Unutmayın ülkemizi güçlü kılabilmek için ihracatımızı arttırmamız önemli öğelerden birisidir. Bu konuda her birimize önemli görevler düşmektedir.
Saygılarımla,
Sevgi Kurt