İnternetin James Bond'u Olmak İster misiniz?

3 Kasım 2017 Cuma 11:16
4019
Okunma
1
Beğenme

Çocukken James Bond’a özenmemiş, ajancılık oynamamış olanınız var mı? Süper gizli görevler, hızlı arabalar, şık kıyafetler, özel silahlar, müthiş bir dövüş tekniği…

Yaş ilerledi, gizli casus olma hayalleriniz çocukluk yıllarınızda kaldı. Ama internetteki ücretsiz yazılımlar sayesinde hala ajancılık oynayabilir, şirketinizin rakipleri hakkında gizli gizli bilgi toplayabilirsiniz.

Burada endüstri casusluğundan bahsetmiyorum elbette. Ama kabul edelim ki, rakibi gözetlemek için sebep çok:

  • Rakiplerin sizden iyi yaptıkları birşeyler varsa öğrenmek,
  • Google’da sitelerinin ne durumda olduğunu inceleyip, iyi yanlarını anlayıp kendi sitenize uygulamak.
  • Sosyal medyada müşterilerle yeni bağlantı yolları buldularsa “ilham” almak.
  • Tahmin yürütmek yerine gerçek verilerden yola çıkıp rakibin önüne geçmek için planlarınızda ince ayar yapmak.

İnternette hem kendi pazarlama faaliyetlerinizin başarısını ölçmek hem de rekabeti gözetlemek için kullanabileceğiniz yığınla yazılım sizi bekliyor. Üstelik çoğu ücretsiz.

Şimdi kolları sıvayın. Önce en yakın rakiplerinizin listesini çıkarın. Sonra da pazarlama taktiklerinin internete yansımalarını gözetlemeye başlayın.

Google Alerts

(https://www.google.com/alerts)

Kullanımı son derece kolay ve  Google’ın ücretsiz sunduğu bu araç, rakip markanın ismi geçen tüm makaleleri ve haberleri düzenli olarak e-postanıza gönderiyor. İsterseniz bazı arama kelimelerini de takip edebiliyorsunuz.

Open Site Explorer

(https://moz.com/researchtools/ose)

 

Bu ücretsiz araç, rakibin sitesine link veren siteler ve adının geçtiği içerikler için detaylı bir arama motoru. Karşısına geçip, rakip markanın tanıtım stratejisine, ne zaman, nereden ve nasıl link aldığına, kısaca popülerliğinin  kaynağına ışık tutacağınız bir analiz aracı. 

Social Mention

(http://www.socialmention.com)

Rakip hakkında sosyal medyada söylenenleri takip etmeniz için kapsamlı bir araç. Hem de benzerlerinden üstün olarak, sadece Facebook, Twitter, YouTube gibi sosyal ağları değil, bloglar ve forumları da takip ediyor. Bu özelliği de ülkemiz internet kullanıcısının eğilimlerine çok uygun.

Simply Measured

(https://simplymeasured.com)

Ücretli ve çok kapsamlı bir yazılım olan Simply Measured, ücretsiz bir sosyal medya casus aracı çıkardı. Rakibin sosyal medya aktivitelerinin derinine inmek için biçilmiş kaftan. Örneğin “Twitter Customer Service Analysis” hizmeti ile Twitter hesabına bırakılan yorumları ve rakibin kullanıcılara ne zaman ve nasıl yanıt verdiğini kolayca ve ücretsiz olarak gözlemliyorsunuz.

SimilarWeb

(https://www.similarweb.com)

Rakip hakkında konuşulanlara ve popülerlik kaynaklarına baktık. Üstüne web sitesi performanslarını da mutlaka incelemek gerek. SimilarWeb, rakibin kullandığı şifre korumalı istatistik yazılımı kadar olmasa da, web sitesi hakkında çok detaylı bir döküm sunuyor. Ücretli, ama bana sorarsanız değer. Sitenin arama motorunda sıralaması, hangi anahtar kelimelerde çıktığı, varsa Google reklamlarının anahtar kelimeleri, ziyaretçi sayısı, trafik kaynakları… Hepsini görebiliyorsunuz. Gayet değerli ve ilham verici doneler.

Elbette, rekabetin pazarlama taktiklerini öğrenmek yolun başı. Bu verileri yorumlayarak  stratejinizi sürekli geliştirmek ise yolun kendisi. İyi yolculuklar…

 

Oya Yaşayan - Dijital Pazarlama ve E-Ticaret Uzmanı



 Yorumlar 
Yorum Ekle